13. stručni seminar – Kakva je budućnost profesionalnog upravljanja zgradama u Srbiji

Nakon pet godina primene Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, proteklo je dovoljno vremena da se objektivno može oceniti ostvarenost zadanih ciljeva i predvideti kakva će biti budućnost novog koncepta upravljanja i održavanja zgrada u Srbiji. Profesionalne upravnike posebno zanima kakva je njihova budućnost u ovoj delatnosti, a to je bila i glavna tema ovog stručnog seminara koj je održan ’online’ u utorak 15. marta 2022. godine.

U uvodnom I. bloku ‘Dokle smo stigli sa upravljanjem zgradama u Srbiji‘ govornici su bili profesionalni upravnici koji svakodnevno rade na sprovođenju Zakona, koji se u praksi susreću s različitim problemima i koji najbolje mogu oceniti dokle smo stigli sa upravljanjem i održavanjem. Po prvi put se na ovakvim stručnim seminarima pridružio kolega Slobodan Jakovljević, direktor DUX DOMUS iz Niša, koji ima veliko iskustvo u ovoj delatnosti. Svoje viđenje problema i prakse dali su još i: Marko Arsenijević, pravni stručnjak, vlasnik firme KUĆNI MAJSTOR i redovan predavač u obuci za prof. upravnike pri PKS-u, Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda i Stevan Novković, vlasnik firme BEOHOME TIM.

Kao poseban gost predavač na ovom seminaru bio je i dr Nebojša Antešević, msr inž. arh, savetnik u Sektoru za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalnu delatnost i energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U izuzetno zanimljivom izlaganju g. Antešević se fokusirao na tri teme, koje je su rezultat pristiglih pitanja i traženja mišljenja u resorno Ministarstvo:

 • Nedostupnost profesionalnih upravnika
 • Raspolaganje finansijskim sredstvima
 • Razna postupanja i žalbe prema Sudu časti

Celo izlaganje i odgovore na pitanja g. Anteševića možete pročitati u posebnom materijalu ‘Predavanje Nebojše Anteševića na LCSS stručnom seminaru‘, koji smo ovih dana dostavili svim dostupnim profesionalnim upravnicima, te objavili i u Aktuelnostima na ovim stranicama.

Na kraju I. bloka moderator seminara Rade Ignjatović iz LCS Soft d.o.o. prezentovao je širok krug edukacija koje se kontinuirano obavljaju za profesionalne upravnike u proteklih pet godina kao i planove do kraja ove godine. Posebno je bila zanimljiva projekcija rasta broja registrovanih stambenih zajednica, rast broja licenciranih profesionalnih upravnika kao i stalni rast broja zgrada koje odaberu profesionalno upravljanje. Ukazano je na veliki broj isteka mandata običnim upravnicima nakon četiri godine i njihova zakonska obaveza reizbora, što će sigurno biti prilika za još veći odabir profesionalnih upravnika.

U II. bloku obrađene su sve planirane teme:

 • Kakve dopune i izmene zakona mogu doprineti razvoju profesionalnog upravljanja?
 • Koliko upravljanje zgradama od strane običnog upravnika može biti konkurencija profesionalnom upravljanju?
 • Kako odnosi (vlasnici – SZ – upravnik/profesionalni upravnik – organizator) mogu uticati na kvalitet upravljanja i održavanja zgrada?
 • Finansijsko poslovanje SZ – poreski tretman i kakve su obaveze fiskalizacije?
 • Sudska praksa kao važan elemenat unapređenja profesionalnog upravljanja
 • Kakav može biti doprinos strukovnih udruženja za unapređenje delatnosti upravljanja zgradama?

Panelisti na ove teme bili su: Marko Arsenijević, Stevan Novković, Slobodan Jakovljević i Ljubiša Banovački. Posebno izlaganje na temu sudske prakse dao je Đorđe Stefanović, advokat, fokusirajući se na: opšti značaj sudske prakse, njenom odnosu sa promenama zakona kako bi se moglo doprineti razvoju i ujednačavanju sudske prakse a sve u cilju, ako ne formiranja dobre, onda sprečavanja nastajanja loše sudske prakse.

Nadalje, advokat Stefanović ukazao je i na sledeće:

 • Opasnost radikalnim promenama zakona za sudsku praksu
 • Važnost udruženja kao bitan izvor prikupljanja sudske prakse
 • Ukazivanje na tehničke nedostatke postojećeg zakona (član 64. stav 2.)
 • Problemi zajedničke svojine na zajedničkim delovima i susvojine na zemljištu
 • Zakonske dužnosti katastra da izvrši promene u javnim bazama podataka
 • Zabrana mogućnosti da investitoru zadržavaju pravo na zaj. delovima zgrada

U III. bloku kolega Mario ErcegDigitalno poslovanje stambenih zajednica kao nezaobilazna budućnost, voditelj ureda razvojnih projekata u firmi LIBUSOFT CICOM d.o.o., sertifikovani projekt menadžer (PMP), ukazao je na: važnost digitalnog poslovanja SZ za budućnost upravljanja – svi (i sve) na Internet, kako primeniti Fiskalizaciju na poslovanje stambenih zajednica kao i praktična iskustva u radu organizatora profesionalnog upravljanja.

U IV. zadnjem bloku dati su odgovori na preostala pitanja, dok su na veći broj pitanja dobijenih od učesnika seminara, panelisti davali odgovore tokom seminara što ga je učinilo posebno zanimljivim i korisnim.

Sledeći stručni seminar održaće se 8. novembra 2022. godine, a za ostale oblike edukacije pogledajte na ovom sajtu.