Koliko zgrada na jednog profesionalnog upravnika?

Godišnji odmori su pri kraju, pa smo već u utorak, 28. avgusta 2018. godine u Beogradu održali 16. radionicu na temu primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (‘Sl.Glasnik RS’, broj 104/2016). Nije loše da se uhvati korak, održi kontinuitet edukacija i dostigne sve brži radni tempo.

Registracija Stambenih zajednica (SZ) u Srbiji dostiže brojku od 40.000, ili preko 80% od očekivanog konačnog broja, što znači da nije još previše ostalo za upis u Registar. Na terenu ima zanimljivih slučajeva, nesnalaženja, različitog tumačenja, neinformisanosti, nerazumevanja, što je donekle i očekivano kod početne primene Zakona. Očigledno, za pravo postizanje ciljeva ovog Zakona trebaće još puno, puno truda, volje, znanja i promene svesti vlasnika posebnih delova. Izazov ostaje za one najupornije.

Šta smo sve čuli na ovoj zadnjoj radionici:

  1. Profesionalni upravnici se žale na visinu troškova registrovanja (edukacija, troškovi ispita, osiguranja i taksi), a kasnije se nemaju kome obratiti da dobiju brz i kvalitetan odgovor.
  2. Podrška iz nadležnog Ministarstva teško se dobija a čekanje na odgovore dugo traje. Izgleda da su se promenila i ključna lica zadužena za podršku.
  3. Da bi dobili zgradu na upravljanje neki, čak i profesionalni upravnici ne biraju sredstva. Primećeno je lobiranje svim mogućim (i nemogućim) alatima, pa i nuđenje para.
  4. Ima organizatora i profesionalnih upravnika koji samo ugovaraju upravljanje zgradom, a nakon toga ne rade ništa. Ne šalju čak ni račune za tekuće, investiciono održavanje i upravljanje. Naravno, kod takvih zgrada nema ni govora o bilo kakvom održavanju.
  5. Pojavljuje se i problem kvoruma SZ kada je u zgradi prisutno premalo pravih vlasnika posebnih delova (ostalo su korisnici stanova, a ima i nepoznatih vlasnika). Različita su tumačenja nadležnih institucija (registratori JLS) na ovu temu pa se zbog nedostupnih vlasnika veliki broj rešenja vraća jer nema potrebne 2/3.
  6. Neke su odluke JLS o visini minimalnih iznosa, najblaže rečeno, čudne. Ispadne, (npr. za garaže u Beogradu) da je investiciono održavanje 12 din/mesečno što nije dovoljno ni za vođenje evidencije, pripremu i slanje uplatnice, a kamo li za kakvo investiciono održavanje.
  7. Stalno se naglašava problem neinformisanosti vlasnika posebnih delova o primeni Zakona. Time je komunikacija organizatora oko prikupljanja i trošenja sredstava stambene zajednice otežana (nekad i nemoguća).
  8. Događa se da dosadašnji održavaoci zgrada nisu voljni raskinuti ugovor (predati zgradu novom upravniku). Često kao razlog navode veliki ‘minus’ koji zgrada kod njih do sada ima i ne dozvoljavaju raskid ugovora dok se taj ‘minus’ ne pokrije.
  9. Među organizatorima i profesionalnim upravnicima sve više ima nelojalne konkurencije, ali i razmišljanja o saradnji i povezivanju da bi se što kvalitetnije izašlo na još uvek ‘nezrelo tržište’ upravljanja u Srbiji.
  10. Koliko zgrada može preuzeti jedan profesionalni upravnik? Tema je koja se provlači na gotovo svim radionicama. Zakonodavac nije odredio ograničenja, tako ostaje da se na tržištu dođe do odgovora ili, kako jedan učesnik radionice reče, „NEMA limita“. Kao što nema limita za obućara koliko sme cipela na popravak da primi – primaj dok se radnja ne napuni; dok mušterije ne prepoznaju da majstor više NE MOŽE, ili ne radi dobro, ili se predugo čeka na popravak. Tako će biti i kod profesionalnih upravnika.

U očekivanju Druge konferencije o primeni Zakona (Prva je bila 14. novembra 2017. godine u PKS u Beogradu), LCS Soft nastavlja s edukacijama. Sledeći veliki događaj je studijsko putovanje u Zagreb na LC Konferenciju PANORAMA 2018.

Najavljivani Specijalistički seminar i stručne radionice pripremaju se za jesen/zimu, a o terminima i temama uskoro na ovom sajtu.

Fotografije su snimljene na Novom Beogradu u utorak, 28. avgusta 2018. godine.