Održana 10. radionica o primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Radionica Upravljanje i održavanje zgrada prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada (‘Sl.Glasnik RS’, broj 104/2016), deseta po redu, održana je 21. marta 2018. godine u B Hotelsu na Novom Beogradu.

Kroz dinamične prezentacije i razmenu iskustava učesnici su sagledavali primenu Zakona iz raznih perspektiva. Bilo je zanimljivo čuti pozitivna iskustva i velika očekivanja od ovog Zakona. Naravno, bilo je dosta pitanja i isticanja problema u praksi (od registrovanja SZ, inspekcijskih naloga, prinudne uprave, visine naknada, nezrelosti tržišta upravljanja…).

Svi učesnici su saglasni da će trebati dosta vremena da dođe do pune primene Zakona. Naime, tek kada dođe do promene svesti vlasnika posebnih delova – da je to njihova nepokretnost i time njihova odgovornost. Kao što vlasnika kuće niko ne pita kako će promeniti prozor, niti mu daje pare da održava svoj krov, svoj ulaz, svoju okućnicu, tako dolazi vreme da se i vlasnici stanova više brinu o svom stanu. To znači i o zajedničkim delovima i uređajima zgrade, zemljištu oko zgrade, izgledu zgrade kako bi život u njoj bio bezbedniji, ugodniji i sama nepokretnost više vredela.

Na radionici su prezentovana i regionalna iskustva kao i neka iskustva baltičkih zemalja. Veliko interesovanje učesnici su pokazali za USZ softver za podršku rada organizatora profesionalnog upravljanja. Još jednom je potvrđeno da je kroz program u celosti sagledana i obrađena materija profesionalnog upravljanja, sa velikim brojem funkcionalnosti više integrisanih programa (sve su opisane u ver.10 i podeljene učesnicima).

Sa radionicama nastavljamo po objavljenom planu do leta 2018. a od jeseni kreću celodnevni stručni seminari (naplativi) s kompetentnim predavačima i uvaženim stručnjacima, sa puno materijala i primera iz prakse kao i odgovorima na sva pitanja polaznika.

Komentare i predloge tema očekujemo i od vas.