Održana deveta radionica – Upravljanje i održavanje zgrada

Dana 21. februara 2018. godine, u B Hotelsu na Novom Beogradu, zbog izuzetno velikog interesovanja, održana je deveta Radionica, na temu – Upravljanje i održavanje zgrada prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada u Srbiji – profesionalno upravljanje, na kojem je učestvovalo 13 učesnika. Od samog početka rasprava je bila „živa“, što je rezultat povećanja znanja, svesti i praktičnih pitanja s terena s obzirom da je primena Zakona u punom jeku, a broj stambenih zajednica koje poveravaju upravljanje profesionalcima u znatno većem porastu u proteklo vreme.

Na radionici je prokomentarisana primena Zakona u praksi, formule za izračun minimalnih iznosa, prema objavljenim kriterijumima, za: investiciono održavanje, tekuće održavanje i za upravljanje. Prezentovani su i komentarisani razni modeli prikupljanja sredstava stambene zajednice, slanja uplatnica, praćenja troškova itd. Napravljen je kratki presek kretanja povećanja registrovanih stambenih zajednica, koje poslove upravljanja sve više poveravaju upravo profesionalnim upravnicima (napravljen kratki presek za proteklo razdoblje od 3 meseca). Učesnici su i sami komentarisali situacije i probleme sa kojima se susreću i sa kojima će se očito ubuduće sve češće susretati (problemi sa naplatom, troškovima, percepcijom „novih lica“ koji žele nešto naplatiti od vlasnika posebnih delova, itd.) pa je na taj način već sada započeta razmena iskustva, što je ujedno još jedna velika prednost ovakvih okupljanja.

U cilju prenošenja dobre prakse ponovo su prezentovana ‘Regionalna iskustva u upravljanju i održavanju zgrada’, kao i sam USZ softver za podršku rada organizatora profesionalnog upravljanja, koji je od strane učesnika prepoznat kao vrhunski alat za njihov rad.

Pre same radionice, održana je napredna obuka rada sa USZ softverom za one organizatore profesionalnog upravljanja koji su upravo pred samo puštanje uplatnica i računa prema stambenim zajednicama sa kojima su ugovorili upravljanje.

Zbog velikog interesovanja, LCS Soft je već sada odredio niz novih termina edukacija koje možete pronaći OVDE.