Izazovi upravljanja SZ iz svakodnevne prakse

17. radionica o upravljanju i održavanju zgrada prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, održana prošle nedelje, 26. marta u LCS Soft-u na Novom Beogradu, privukla je brojne profesionalne upravnike kako bi u krugu kolega proširili svoja znanja i saznali odgovore na mnoga pitanja iz prakse.

Kroz sedamnaest radionica u organizaciji LCS Softa do sad je prošlo više od 250 učesnika. Obrađeno je jako puno tema, kao i primera iz prakse i uvek podstaknuta aktivna i dinamična diskusija. Tako je bilo i ovaj put. Prema iskazanim mišljenjima učesnika, saznali smo koji su glavni problemi sa kojima se profesionalni upravnici i organizatori upravljanja susreću u svom radu na terenu.

Profesionalci jako zameraju nepravedan pristup u radu komunalne inspekcije jer se događa da njih za propuste ažurno kažnjava, a „običnim“ upravnicima gleda kroz prste. To je bila jedna od glavnih tema koju su izneli na radionici. Uz to ističu i problem loše saradnje sa sa komunalnom inspekcijom.

Svi se slažu da je potrebna podrška države i to koliko juče. U mnogim se slučajevima spoznaje da vlasnici stanova i dalje ne razumeju pojam profesionalnog upravljanja pa su česti problemi organizovanja osnivačke skupštine stambene zajednice zbog nedostupnosti pojedinih stanara. Nedostupnost stanara stvara i druge teškoće upravnicima jer zbog toga nisu u mogućnosti svoj posao obavljati kvalitetno i na vreme. Naročito kada je reč o naplati i utuživanju zbog neplaćanja.

Očigledno je da se problemi moraju rešavati u čitavoj strukturi društva, polazeći od države i njenih institucija, delatnosti profesionalnog upravljanja pa do samih građana.

Videli smo još jednom koliko je korisno i potrebno da se upravnici sastanu i razmene mišljenje kao i to da od stručnjaka iz svoje branše dobiju pravovremene informacije i savete.

Zato pozivamo sve profesionalne upravnike i organizatore profesionalnog upravljanja na naš sledeći stručni seminar FINANSIJSKO POSLOVANJE STAMBENIH ZAJEDNICA 21. maja 2019. u Beogradu. Više o ovim informacijama i prijavnici potražite OVDE.

I još nešto, već ovaj mesec možete da prisustvujete Savjetovanju upravitelja nekretninama od 24. – 27. aprila 2019. na Hvaru. To je najveći godišnji skup namenjen profesionalnim upravnicima iz cele regije. LCS Soft za sve zainteresovane organizuje studijsko putovanje. Više informacija potražite na LINKU.