Održan radni sastanak/prezentacija – Profesionalno upravljanje zgradama u Srbiji

25. oktobra 2017. godine, u B Hotelsu na Novom Beogradu, održan je radni sastanak/prezentacija na temu – Profesionalno upravljanje zgradama u Srbiji, na kojem je učestvovalo 12 učesnika.

Istaknuta je važnost ovakvih sastanaka u manjim grupama, kada se kroz otvoreni razgovor i diskusiju ističu konkretni problemi ali i rešenja u praksi. Zapravo, forma sastanka i prezentacije sve više daje utisak da se radi o svojevrsnim radionicama na kojima je poželjno aktivno učestvovanje svih učesnika. Ovaj put je bilo ‘vrućih’ rasprava u dvorani ali i izvan nje (kada se brokeri za osiguranje i advokati pojave to je garancija da će biti jako žive rasprave).

U sklopu radnog sastanka učesnicima su predstavljena regionalna iskustva na upravljanju i održavanju zgrada s posebnim akcentom na iskustva i programska rešenja koja se najviše koriste u RH. Kako je primena novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (‘Sl.glasnik RS’ 104/16) u Srbiji tek u početnoj fazi, to se postavljaju mnoga pitanja i traže konkretni odgovori. Na ovom sastanku dotaknuto je pitanje osiguranja zgrada (s naglaskom na zajedničke delove i uređaja), te okolnosti koje nastupaju nastankom štetnog događaja kada zgrada nije osigurana.

Nezaobilazna tema bila je i sertifikovanje profesionalnih upravnika, stalne edukacije koje sprovodi PKS ali i zanimljiva izdanja vodiča i komentara (npr. PARAGRAF je izdao koristan ‘Vodič za upravljanje zgradama’, oktobar 2017., što uz ranije prvo izdanje ‘Komentara Zakona o stanovanju i održavanju zgrada’ POSLOVNOG BIROA, Beograd 2017. čini već zanimljivu literaturu koja je potrebna svima koji se žele baviti ovom delatnosti).

U drugom delu sastanka – radionice učesnicima je prezentovan softver LC/USZ, koji organizatorima profesionalnog upravljanja nudi naša firma, za upravljanje stambenim zgradama sa prikazom potrebne tehnološke platforme i mogućnosti primene u praksi „takva kakva jesu“. Veliki broj funkcija softvera omogućuje pokrivanje svih bitnih procesa upravljanja zgradama, što je i pokazano na primerima korišćenja softvera kod upravnika na području Srbije.

Kao dobar primer prolaska kroz sve procese uvođenja softvera imamo zanimljivo iskustvo kod organizatora SONAS d.o.o. iz Novog Sada, gde smo 24. oktobra bili odlično primljeni i počašćeni, pa u ugodnom ambijentu nije bilo teško sprovesti instalaciju i obuku za rad. Hvala puno SONAS-u – direktoru Ljubiši, a posebno gospođi Steli.