Šta nam je značilo studijsko putovanje u Zagreb?

U četvrtak 27. i petak 28. septembra 2018. učestvovali smo na velikoj LC Konferenciji Panorama 2018 u Zagrebu. Kao što smo najavili, studijsko putovanje organizovano je na temelju Protokola o saradnji udruženja INICIJATIVA ZA KVALITETNIJE STANOVANJE i UDRUGE UPRAVITELJ.

Probaćemo ukratko da nabrojimo najbitnije što smo videli i saznali jer videli smo stvarno jako puno. Izvrsno organizovana konferencija na kojoj je u tri dana bilo preko 1.400 učesnika ostavila je najsnažniji utisak.

Sa stanovišta stručnog interesa možemo da izdvojimo koncept snimanja zgrade sfernim kamerama kao osnova za ‘nulto stanje’ zgrade i mnogo informatičkih rešenja kao što je na primer koncept eRačuna (koji je i kao zakonska obaveza u Srbiji već na snazi). Veliki interes upravnici iz regiona pokazali su za model licenciranja profesionalnih upravnika. Osim ozbiljnih i stručnih sadržaja, organizator je za nas pripremio i obilazak Zagreba koji nas je oduševio kao sjajna turističke destinacija. Kompanija LIBUSOFT CICOM d.o.o. iz Zagreba (LC), kao ključni partner LCS Soft d.o.o. iz Beograda, pruža svoje usluge za preko 900 klijenata u regionu. Cilj LC konferencije jeste da se klijenti upoznaju sa svim novostima u softveru u proteklih godinu dana kao i novostima koje se pripremaju za naredni period.

Još jednom možemo da pohvalimo organizaciju LC konferencije na kojoj se u tri dana održava 17 interesantnih događaja. Mnogi od njih obrađuju teme od stručnog interesa za poslovanje upravnika. U okviru stručne radionice ‘Upravljanje imovinom’ (nepokretnostima), koja je pre svega, namenjena za jedinice lokalne samouprave, posebno je bio zanimljiv način i tehnike procene temeljnih zahteva za zgradom. Radi se o korišćenju modernih tehnologija (bespilotne letelice – drona, sfernih kamera i dr.), za dobijanje veoma preciznih podataka o stanju zgrade u svakom detalju (od krova, odžaka, svakog prozora, balkona, oluka, okoline zgrade i dr.). Svi podaci su u digitalnom obliku tako da se kasnije mogu obrađivati bez dodatnih izlazaka na teren. Ovakve procene mogu biti izvrsna podloga za snimanje zgrade pre preuzimanja na upravljanje i zapravo realno sagledavanje ‘nultog stanja’ tj. stanja u kakvom zgradu na upravljanje preuzima profesionalni upravnik. Na taj način kasnije u svakom trenutku vlasnicima posebnih delova (kao i novom upravniku, sudskom dokazivanju i sl.), može da se pokaže i dokaže šta je sve napravljeno u nekom periodu upravljanja zgradom.

‘Upravljanje stambenim zgradama’, radionica namenjena upravo za organizatore profesionalnog upravljanja (upravitelje i profesionalne upravnike), predstavila je posebno zanimljiva rešenja u novoj verziji 6.50 softvera  USZ-SR (više naknada na računu, ….). Kolege Dušan Jakšić i Miloš Lučić iz beogradskog Kućepazitelja ističu i eRačun kao izuzetno zanimljivo područje koje nas očekuje u Srbiji. Softverska rešenja za eRačun su već napravljena i mogu da se koriste.

Kolege upravitelji iz Hrvatske su iskazali veliki interes za načinom licenciranja profesionalnih upravnika u Srbiji, što im je Stevan Novković iz INICIJATIVE objasnio kroz više slajdova na samoj prezentaciji. Ljubiša Bugarin iz SONAS-a i PRO UPRAVNIK-a, kao i Marko Grbić iz HOUSE MAN-a (Novi Sad),  imali su zanimljive individualne kontakte i niz pitanja, ali i odgovora na aktuelna upravnička pitanja.

Kratki obilazak Zagreba pružio je priliku učesnicima studijskog putovanja da Zagreb dožive kao izuzetno interesantnu turističku destinaciju. Od Hotela Panorama i ‘najšire perspektive’, što je bio slogan ovogodišnje LC Konferencije, pa do garaže u ‘Cvjetnom’, „opustili smo se“ u kratkoj jurnjavi Abarthom 595 Competezione nakon napornog radnog dana. Vožnja uspinjačom do Gornjeg grada bila je prijatna, a pogled s Gradeca na Kaptol očaravajući.

Obilazak je počeo od kule Lotrščak, pored gradske vijećnice, Banskih dvora (gde zaseda Vlada), Markovog trga i Hrvatskog sabora, pa niz Kamenita vrata završio u ‘Tkalči’ (ulica) na ‘rezanom’ pivu u pivnici Medvedgrad.

Domaćin, Rade Ignjatović, nas je terao da krenemo dalje preko Dolca, glavne gradske pijace (trbuha Zagreba), pa do trga ispred Katedrale. Dalje smo se spustili do zanimljive makete grada Zagreba i Trga bana Josipa Jelačića i onda do parka Zrinjevac. Na putu do Novog Zagreba i Kajzerice prošli smo pored poznatih Bandićevih (gradonačelnik) fontana, a onda  smo obišli poslovne prostorije LC-a i uverili se u snagu i opremljenost ove kompanije sa preko 130 zaposlenika – lidera u regionu za softverska rešenja koja se koriste za problematiku upravljanja nekretninama.

Šta smo primetili? U gradu se na svakom koraku susreću strani turisti, puno mladih ljudi, puno kafića i restorana, dobro (i manje dobro) održavane zgrade, parkovi, fontane … i Sava, u vrbicima gotovo nevidljiva, zarasla i bez povezanosti sa gradom, da nije mostova. Ipak, svaki dolazak u Zagreb čini se sve zanimljivijim sa željom za ponovnim povratkom.

Uz večeru u ‘Bataku’ na Kajzerici završili smo naše studijsko putovanje. Sjajni utisci, puno pozitivne energije, ideja za razmišljanje i razvijanje priče oko upravljanja u Srbiji. Vozeći se na povratku od Zagreba do Novog Sada i Beograda palo je puno novih ideja, rešenja, različitih pristupa i viđenja stvari oko upravljanja i održavanja zgradama. No, jedno pitanje ostalo je kao najvažnije – kako uticati na svest vlasnika posebnih delova da promene način razmišljanja i da shvate da je kvalitetno upravljanje i održavanje njihove zgrade upravo njihov najveći interes i koristi. O tome u idućim pričama i aktuelnostima.