Studijsko putovanje u Portorož

Na Studijskom putovanju u Portorožu na 29. tradicionalnom posvetu (savetovanju) Poslovanje z nepremičninami bili su i predstavnici Udruženja INICIJATIVA ZA KVALITETNIJE STANOVANJE (Stevan Novković i Dušan Jakšić) i naši partneri iz UDRUGE UPRAVITELJ (Brankica Dejanović) i LCS Soft d.o.o. (Danijela Kasun Perše), kao gosti organizatora, Privredne komore Slovenije.

Od 08. do 09. novembra 2018. godine na savetovanju Poslovanje z nepremičninami u Portorožu okupilo se oko 300 učesnika. Savetovanje je održano u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, a učestvovanje predstavnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, bio je svojevrsni nastavak međunarodne saradnje i razmene iskustva u poslovanju, odnosno upravljanju sa višestambenim zgradama, započete ovog proleća u Zadru na Savjetovanju u organizaciji UDRUGE UPRAVITELJ iz Hrvatske.

Kroz dvodnevna izlaganja izneseno je i ukazano na niz problema slovenačkih kolega upravitelja (zakonodavstvo, troškovi, osiguranje odgovornosti, inspekcijski pregledi itd) iz čega proizilazi zaključak i zajednički interes potrebe pojačanog regionalnog delovanja i povezivanja kako bi se bolje razumeli upravitelji i uticalo na nadležne institucije. Posebno je primećeno da zakonodavni okvir u Srbiji ima neke elemente bolje regulisane (zgrada ima PIB, upravnik mora imati licencu itd).

Savetovanje je bilo propraćeno i jakim sponzorskim interesom, neki od predstavljenih posluju i regionalno na srpskom i hrvatskom tržištu, te su tako uspostavljeni kontakti dalje saradnje i učestvovanja na skupovima u organizaciji INICIJATIVE i LCS Soft-a.

Zajednička je ideja i potreba nastavka ovakvih strukovnih druženja, povezivanja i međunarodne inicijative za poboljšanje te bolje prepoznavanje upraviteljske delatnosti. Sledeći susret zakazan je za iduće proleće u sklopu Savjetovanja upravitelja nekretninama-Hvar 2019.