Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u središtu je medijske pažnje

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i sve češće je aktuelna tema u medijima. Kako i ne bi bio kad je svakom vlasniku stana u interesu da što pre donese odluku o tome kako će i ko će da upravlja stambenom zajednicom u kojoj živi. Nije to više samo formalnost, nego ozbiljna odluka koja može da znači bitnu razliku za kvalitet života, sigurnost i vrednost imovine i odnose u toj zajednici.

Zašto je toliko važno da se novi Zakon što pre nađe u punoj primeni nastojao je da objasni naš kolega i stručni konsultant, Stevan Novković, u emisiji Svitanje, Pink TV-a.

Pogledajte TV prilog:

O istim pitanjima govorila je i pomoćnica ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, gospođa Jovanka Atanacković, u emisiji Infogradnja Pančevo RTV-a. Između ostalog, gospođa Atanacković objasnila je da je ceo proces uvođenja novog Zakona u primenu planiran da ide u dve faze. Prva faza koja je dobrim delom već odrađena je registracija stambenih zajednica. U nepunih godinu dana 80% zgrada registrovano je kao stambena zajednica čime su u Ministarstvu jako zadovoljni.

„Imati bazu tj. registar stambenih zajednica važno je i zato da bi znali gde da reagujete i šta treba da uradite.“, kaže gđa Atanacković.

Iznela je i neke zanimljive brojke. Na nivou cele Srbije 75% do sad registrovanih stambenih zajednica izabralo je komšiju da upravlja njihovom stambenom zajedicom, a 25 % profesionalne upravnike, ali ta se slika menja i sve više je profesionalaca s licencom pa i mogućnosti da ih se odabere.

Zanimljiv je i podatak da se danas, prosečno gledano, na nedeljnom nivou registruje 1200 zgrada, a ranije je za isti rezultat trebalo da prođe dve godine.

U periodu unazad 25 godina s vremenom su lokalne samouprave bile izgubile odeljenja koja bi se bavila ovim pitanjima i građani nisu imali kome da se obrate, a novi trend je da se lokalne samouprave bude. To je važno za drugu fazu uvođenja promena jer se u drugoj fazi radi o inicijativama za stvaranje programa za sufinansiranje održavanja i razvoja stambenih zajednica.

Upravo ojačavanje kapaciteta LS i njihova sposobnost da odgovore na sva pitanja građana je ključno za ovu fazu. „LS je ipak građanima bliža nego Ministarstvo.“, kaže Atanacković.

Kao pozitivan primer istakla je Čačak koji ima 100% registrovanih stambenih zajednica.

„Tamo su 3 službenice LS samoinicijativno išle na edukaciju za profesionalne upravnike. One ne rade posao upravljana SZ, ali znaju građanima da daju kvalitetne informacije i to je ono što nam treba.“

Osvrnula se i na stanje tržišta i cene: „Cene su (očekivano) pale zbog veće konkurencije. Mi kao Ministarstvo ne možemo i ne trebamo na to da utičemo – javna preduzeća time ne mogu da se bave jer Zakonom treba da se unapredi privreda i podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća.“

Kao zaključak istakla je: „Najvažnije je da dođe do promene svesti – građani ulaganjem u zajedničku zgradu ulažu u svoju imovinu.“

Pogledajte emisiju: